Отложиха гласуването на министерските оставки заради неподписан указ от президента

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху АПК

13.09.2018 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Отложиха гласуването на министерските оставки заради неподписан указ от президента

Изненадващ обрат! В парламента отложиха гласуването на трите министерски оставки. Причината е неподписан указ на президента, с което се спира избора на новите министри.

По закон държавният глава по предложение на премиера освобождава и назначава главния секретар на МВР. Искането на Бойко Борисов до Румен Радев да освободи Младен Маринов е било входирано вчера малко преди обяд. До днес обаче указ не е разписан. Няма и да бъде разписан, тъй като президентът Радев е на официално посещенение в Рига.

На този фон управляващите поискаха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка да дойдат в НС и да обяснят дали братът на деутата от БСП Георги Стоилов е напуснал границите на България преди да се произнесе Специализираният апелативен съд по обвиненията за рекет и наркотици. 

Валентин Радев потвърди, че братът на Георги Стоилов действително е напуснал България и не е дочакал решението на съда на втора инстанция. Искането на управляващите за изслушване на Цацаров и Радев разгневи опозицията.

От БСП обвиниха управляващите, че чрез казуса с брата на Стоилов се опитват да отклонят вниманието от оставките на тримата министри, подадени след трагедията край Своге, при която загинаха 17 души.

Междувременно депутатите отхвърлиха поредно президентско вето, този път върху Административно-процесуалния кодек. Според Румен Радев таксите, които гражданите трябва да плащат за да заведат дела, в някои случаи са завишени 900 пъти.