България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оставките на тримата министри били за сваляне на напрежението от властта

Коментар на политолога Евелина Славкова и журналиста Явор Дачков

13.09.2018 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Оставките на тримата министри били за сваляне на напрежението от властта

"Трите оставки, които гласуват днес, не са плод на несвършена работа от правителството, а защото ситуацията изисква сваляне на социалното напрежение. Целенасочена промяна на министри не сме наблюдавали при Борисов и смятам, че няма да наблюдаваме", коментира политологът Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Депутатите ще гласуват оставките на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие. Те бяха депозирани по настояване на премиера Борисов след тежката автобусна катастрофа край Своге. 

Очаква се Московски да бъде заменен от досегашния зам.-миниистър на икономиката Александър Манолев. За министър на вътрешните работи ще бъде предложен главният секретар на ведомството Младен Маринов, а за регионален министър - Петя Аврамова, която в момента е депутат.

Според Славкова новите министри ще получат кредит на доверие, защото са непознати лица. Но тя отбеляза, че те трябва да предложат решения на проблемите,  които са натрупани в поверените им сектори.

"Няма да бъде дадена трети път оставка или ще бъде дадена много трудно. Борисов ще направи максималното да изпълни целия си мандат", прогнозира Евелина Славкова.

"Държавата се движи по инерция и Борисов управлява собствения си интерес, а не обществения. Гледа да отклони гнева от себе си и да го фокусира върху други хора", коментира от своя страна журналистът Явор Дачков. 

В "България сутрин" той направи аналог с Иван Костов, който по негово мнение е бил силов премиер и е имал цялата власт, като по нищо не е изглеждало, че ще падне от власт преди да дойде Симеон Сакскобургготски.

Дачков очаква още промени в кабинета, докато по думите му Борисов не види, че няма накъде да отстъпва и не направи нови избори. Не трябва да се мисли, че тази коалиция ще се разпадне. Не мисля, че напрежението в коалицията е много сериозно, посочи журналистът. 

По думите на Дачков проблемът ще дойде от общественото напрежение, което прави ситуацията непредвидима.

В кулоарите на Народното събрание депутатът от БСП Явор Божанков заяви пред Bulgaria ON AIR, че това са оставки, които социалистите искат отдавна. Той посочи, че БСП ще подкрепи оставките, но ще гласува срещу предложените за нови министри. Според него правителството се управлява авторитарно от премиера Борисов.

Колегата му от ГЕРБ Александър Иванов пък заяви, че партията му подкрепя специалистите, които е издигнала. 

"Важно е политиката им да е успешна, а не персоналните им качества. И те са специалисти като предишните. Няма основание правителството да не издържи до края на мандата си", коментира Иванов.

Вижте видеото с цялата дискусия.