Фаталното трасе София - Своге: За 23 милиона евро и с асфалт за паркове

По пътя има дупки, падат камъни и много проблемни участъци

27.08.2018 | 19:14 Редактор: Ивайло Николов
Фаталното трасе София - Своге: За 23 милиона евро и с асфалт за паркове

Рехабилитацията на пътя София - Своге е на стойност 23 милиона евро или близо 45 милиона лева. Дължината на трасето е 82 километра. Сметката показва, че един километър е струвал на българския данъкоплатец над половин милион лева. Ремонтът е завършен през 2014 година, но участъкът е получил Акт 16 две години по-късно.

Входът на село Владо Тричков е един от проблемните участъци по трасето. На мястото настилката е пропаднала опасно, а преминаването става по два начина – или в насрещното, или с рязко намаляване. 

За този проблем са подадени десетки сигнали. Писани са писма, но мерки не са взети. Съвсем на скоро автомобил се обръща, по чудо семейството вътре оцелява. Според преминаващите през това място, има проблем и с качеството на мантинелите, на пътното платно падат камъни 

Тепърва ексепритизи ще покажат какво е качеството на настилката и на мантинелите на мястото, където автобусът падна. Вече са взети проби от пътното платно. Според експерти обаче асфалтът, който е положен е предназначен за паркове и градинки. 

Остават редица въпроси – защо въпреки петте констативни протокола за проблеми в участъка на смъртта, не са взети мерки. И кой носи отговорност за състоянието на пътя - държавата или фирмата, която е изградила трасето? 

В писмена позиция, от "Трейс груп" твърдят, че са изпълнили всички ангажименти по договора. 

Вижте още във видеото!