Възстановяват басейна "Мария Луиза" в Борисовата градина

Собствеността се дели от общината и частни собственици, като дружеството "Софийски имоти" притежава 41,9%

15.08.2018 | 16:10 Редактор: Велислав Филипов
Възстановяват басейна

Проект за възстановяване на басейна "Мария Луиза" в Борисовата градина е внесен при главния архитект на София Здравко Здравков. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от "Монитор".

Тя уточни, че собствениците на градския басейн са представили идеята си за това как трябва да се възстанови и предстои обсъждането й.

"Преди години този обект е предоставен в по-големия си процент на частно дружество. И като дадохме ясен знак, че там не може да стане нищо друго освен да се възстанови басейнът, собствениците внесоха проект при главния архитект. И след като той бъде широко обсъден, ще има нужда от инвестиции, които трябва да направи самият собственик", обясни Фандъкова.

Собствеността се дели от общината и частни собственици, като дружеството "Софийски имоти" притежава 41,9%.

В момента текат дебати по новия устройствен план на Борисовата градина, в който също е заложено възстановяване на къпалнята, която от години пустее.

Всички дейности в Борисовата трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство, защото градината е паметник на градинското и парковото пространство.

Снимка: Facebook

Повече новини четете на Dnes.bg.