Обрат: Отмениха планираната за днес евтаназия на животни

Това реши на заседание късно снощи междуведомственият координационен щаб

19.07.2018 | 07:27 Редактор: Тодор Петров
Обрат: Отмениха планираната за днес евтаназия на животни

Няма да се евтаназират животни днес. Това е решил на заседание късно снощи междуведомственият координационен щаб, който беше създаден заради огнищата на чума. От МВР съобщават, че е решено планираната за днес евтаназия на доказано заразени животни да бъде отложена. 

"Две са стадата, в които има констатирана положителна проба за наличие на чума. Едното е в с. Шарково. на станалата известна баба Дора. Другото е в близко село. Цялата дезинфекция на населеното място се извършва под строг контрол. Всички направени проби са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Нагнетяването на ситуацията е притесняващо", обясни Румен Порожанов. 

Повод за заседанието са били очакваните резултати от пробите, взети от райони, съседни на установените огнища на заразата. Взето е решение също така да бъде засилен контролът на движението на хора и преместването на животни и животински продукти от и към зоните с огнища на чума, както и активна дезинфекция на 10-километровата зона около заразените места. 

Вътрешният министър Валентин Радев подчерта, че старанието на кабинета да се справи с чумата заслужава или подкрепата на всички политически сили, или който не е съгласен с действията да даде конкретни предложения. 

"Не може ние да спасяваме държавата от това бедствие и някой да работи срещу нас. Това е посегателство върху националната сигурност", категоричен бе той.

Ще се изчакат резултатите от изследване на животните от съседните райони, а следващото заседание на координационния щаб започва в този час.

А засилено полицейско присъствие посреща автомобилите по пътищата в Област Хасково. Причината е опасността от разпространение на чумата от Ямболско. Служителите на реда проверяват камиони и микробуси заради опасността от нелегално превозване на овце и кози. 

Засилен контрол заради опасност от пренасяне на заразата има и на граничния пункт с Турция. Там всяко превозно средство се дезинфекцира. Автомобили и камиони се проверяват и за храни или суровини, чрез които може да се пренесе болестта.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)