Търговците на горива отново излязоха на протест, страхуват се от фалити

Законопроект предвижда блокиране на суми заради банкови гаранции

27.06.2018 | 12:58 Редактор: Василена Василева
Търговците на горива отново излязоха на протест, страхуват се от фалити

Малките и средни търговци на горива излязоха на протест в София за втори пореден ден. Те се опасяват от фалит заради приетия на първо четене закон, който предвижда сериозни банкови гаранции от тяхна страна, за да могат да извършват своята дейност.

Десетки недоволни се събраха в 10.00 ч. днес пред Министерския съвет. Те се обявиха против предвидените законови промени, които предвиждат търговците на горива да блокират сериозни суми под формата на банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Петьо Атанасов.

Собствениците на малки бензиностанции настояват още да не бъдат поставяни под общ знаменател с големите вериги. Те смятат, че по този начин на пазара ще останат само големите "играчи", а цените на горивата ще скочат.

Вчера протестиращите се събраха пред Народното събрание. Там обаче внимание не им беше обърнато. Затова днес излязоха пред сградата на Министерския съвет. Те бяха категорични, че ако до края на седмицата никой не пожелае да осъществи диалог с тях, ще организират нови протести като дори е възможно да блокират основни пътища и границите.