Европа да затвори външните си граници, призова премиерът!

Президентът Радев отбеляза, че правителството ни е показало постоянство в една деструктивна среда

18.06.2018 | 16:00 Редактор: Иван Берберов
Европа да затвори външните си граници, призова премиерът!

Да се затворят всички външни граници на Европа. За това ще настоява премиерът Бойко Борисов на следващото заседание на лидерите на ЕС. По този начин ще се заздрави единството на Стария континент, който в момента е разделен заради мигрантския поток, мотивира се Борисов.

От Турция, през България до останалите страни членки на ЕС не е преминал нито един мигрант за последната година и половина, заяви премиерът Борисов на конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на страните от Европейския съюз в София.

"От къде накъде Европа я превърнахме в разграден двор? Уж имаме шенгенско пространство и какво ли не. Ако ЕС инвестира повече в инфраструктура и сигурност на Балканите, тук няма да има конфликти, а разбирателство - каквото постигнаха Гърция и Македония", отбеляза Борисов. 

Западните Балкани са маршрут за мигранти към сърцето на Европа, припомни премиерът. Борисов не остана сам в добрите оценки за работата на правителството. Беше подкрепен от президента, в реч на английски.

"Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите. Правителството показа постоянство в една деструктивна среда – Иранската ядрена сделка, Търговската война, Пакетът за мобилност. Въпреки множеството разрушителни фактори, българското правителство успя да управлява дневния ред на Европа, като показа устойчивост и организационни умения. Разви атмосфера на честен и отворен диалог", заяви Румен Радев.

В заключение, държавният глава сподели, че никога не е мечтал, че парламентаристи от всички държави-членки на ЕС ще го поздравят за 55-ия му рожден ден днес, предаде Иван Иванов.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR