Разговорите за Закона за личната помощ продължават, а палатките остават

Липсата на Регистър на хората с увреждания спъват най-много работата по проекта

18.06.2018 | 13:18 Редактор: Ивайло Николов
Разговорите за Закона за личната помощ продължават, а палатките остават

Тристранната среща между социалния министър Бисер Петков, омбудсмана Мая Манолова и представители на родителите на деца с увреждания продължава вече няколко часа.

Майките настояват за приемането на Закон за личната помощ, но обясняват, че трябва да бъдат изключително прецизни при изготвянето му, а голяма пречка за работата е липсата на Регистър на лицата с увреждания, за който обаче са усвоени 2 милиона лева.

Техни представители бяха категорични, че именно поради липсата на такъв регистър трудно може да се определи и финансовата рамка на законопроекта, което е и причината за забавянето.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че след това проектът на Закон за личната помощ ще бъде обсъден на Заседание на националния съвет на хората с увреждания. 

Междувременно палатковите лагери на родителите на деца с увреждания в София и други градове остават, а такъв вече е разположен и в Русе. Майките там също настояват за помощ според нуждите на всеки отделен човек с увреждане и приемането на желаната нормативна уредба.