След инцидента: Авиобаза "Крумово" остава без двама от най-добрите си летци

Загиват командирът на полета кап. Пламен Пантилеев и помощник-пилотът кап. Стоян Неделчев

12.06.2018 | 18:54 Редактор: Велислав Филипов
След инцидента: Авиобаза

Техническа неизправност е основната версия за тежката катастрофа с военен хеликоптер край Пловдив, в която загинаха двама пилоти с десетки години опит и хиляди летателни часове. Третият член на екипажа - бордови инженер Алексей Каменов, е във Военномедицинската академия. 

Авиобаза "Крумово" остава без двама от най-добрите си летци. Загиват командирът на полета кап. Пламен Пантилеев и помощник-пилотът кап. Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов, е ранен. Той е излязъл сам от разбилия се вертолет и е успял да се отдалечи. 

Причините за инцидента все още се изясняват. По думите на военния министър падалият хеликоптер е бил технически изправен, а през 2016 г. е ремонтиран в "Терем".

Състоянието на Алексей Каменов към момента е стабилно. Ранен е в областта на гръдния кош и има други леки травми. За него това е било 4-ти полет за деня. Проявил е бърза реакция и е успял да се спаси.

Като летец държавният глава също не бърза със заключенията за трагедията. Президентът Румен Радев посети авиобаза "Крумово", за да бъде сред свои в този тежък за летците момент.

Командването на ВВС също не бърза да прави заключения за инцидента. Военните чакат окончателния доклад на експертите. Припомнят, че българските пилоти летят 10 пъти по-малко от натовските си колеги. 

Загиналите летци са имали едва 17-18 часа във въздуха от началото на годината. 

България губи трима военни пилоти в мирно време само за година. Това даде повод на политиците отново да заговорят за нуждата от модернизация на армията.