Командирът и помощник-пилотът са загинали при падането на хеликоптера край Пловдив

Това са капитаните Пламен Пантелеев и Стоян Неделчев, оцелял е бордният инженер Алексей Каменов

12.06.2018 | 12:56 Редактор: Тодор Петров
Командирът и помощник-пилотът са загинали при падането на хеликоптера край Пловдив

Инцидентът става около 20:30 часа снощи. По време на планов тренировъчен полет машината губи равновесие и пада, избухва пожар.

Загиват командирът на полета кап. Пламен Пантилеев и помощник-пилотът кап. Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер Алексей Каменов е ранен. Той е излязъл сам от разбилия се вертолет и е успял да се отдалечи. Той е в стабилно състояние, настанен във ВМА.

Tехническа неизправност е най-вероятната причина за катастрофата, обявиха от прокуратурата. 

От Министерството на отбраната оповестиха повече информация за жертвите на тежкия инцидент. Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено в Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 година. Родом е от град Бяла, Русенско и след два дни е щял да навърши 48 години. Женен с две деца.

Вторият пилот е капитан Стоян Неделчев, който е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование в Крумово. Във Въоръжените сили служи от 21 години. Роден е на 31 януари 1973 година в град Елхово. Неделчев също е бил женен, с две деца. 

И двамата са награждавани многократно със служебна благодарност. Красимир Каракачанов още снощи обяви, че двамата са опитни пилоти с по 500 - 600 летателни часа. 

Продължават действията по разследването на инцидента, ръководено от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Полетите от авиобаза Крумово са спрени от днес до приключване на разследването.