Заради Пелов: БСП поиска обяснение от министър Радев и намекна за оставка

Каракачанов призова гражданите да помагат на полицията в борбата с престъпността, ако очакват конкретни резултати

06.06.2018 | 13:44 Редактор: Иван Берберов
Заради Пелов: БСП поиска обяснение от министър Радев и намекна за оставка

Разстрелът на избягалия от Софийския затвор Владимир Пелов провокира и народните представители. БСП поиска вътрешният министър Валентин Радев да влезе в пленарната зала и да обясни пред депутатите как се стигна дотук - бягство, укриване, разстрел.

Уви, Валентин Радев е в чужбина, а на негово място обясненията ще дава главният секретар на МВР Младен Маринов. Социалистите намекнаха за оставката на министър Радев, но според министъра на отбраната Красимир Каракачанов няма основания за подобно нещо.

"Трябва да се направят няколко неща. Не става въпрос само за липсата в личния състав на полицията. Проблемът не е само в бройката - трябва да намерим как да стимулираме униформените. Много често полицаят е наказан, а престъпникът се смее от улицата. Битката с престъпността не може да бъде спечелена само от униформените. Хората трябва да помагат на полицията, ако очакват конкретни резултати. Няма начин убитият Пелов да не е забелязван от гражданите. Не може на всяко дърво да има униформен полицай", категоричен бе той.  

На този фон, смяната на турските наименования на местности в Старозагорско с български, успя да вкара в конфликт депутатите от ДПС и от "Обединени патриоти". ДПС и лидерът му Мустафа Карадайъ съзряха в смяната на имената нов възродителен процес, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова.

Декларацията, прочетена от Карадайъ, е против решението на Общинския съвет в Стара Загора, с което се преименуват 800 местности в района. В залата се стигна и до викове "оставка", след като председателят на Народното събрание Цвета Караянчева първо отне, а после върна думата на лидера на ДПС.

А по примера на Стара Загора и в Шумен планират да сменят турско-арабските имена на местностите в общината. Предложението идва от съветника на "Атака" Добрин Чайлев и ще бъде обсъден от общинския съвет в Шумен на 28 юни.