Родители протестираха пред НС срещу задължителните ваксини

Настояват за изследвания дали медикаментите няма да се отразят негативно на децата

02.06.2018 | 16:19 Редактор: Тодор Петров
Родители протестираха пред НС срещу задължителните ваксини

Ваксините в България да станат по избор, както е в повечето европейски страни. С това искане излизоха на протест пред Народното събрание родители от няколко града у нас.

Родителите настояват преди ваксинация да се правят изследвания, за да се провери дали въпросните медикаменти няма да се отразят негативно на децата. Те настояват още да има фонд, който да подпомага децата, които пострадали при ваксинация.

Според протестиращите родители в момента държавата не поема никаква отговорност при такива случаи. Родителите смятат, че у нас не се води статистика колко са децата в България, които са пострадали вследствие на ваксинация. 

Днешната проява съвпада с международния ден, който се бори за право на избор при ваксинациите. Подобни протести бяха планирани и в други български градове, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

Хората от протеста пред парламента се обявиха в подкрепа на майките на деца с увреждания, които разпънаха палатков лагер пред НС. Те са категорични, че остават единни и настояват за промени в законите и грижа за всяко българско дете.