Техническа грешка няма, твърдят от "Арсенал"! Давали милиони за безопасност

30 млн. лв. са похарчени от завода за година за закупуването на защитни облекла и поддръжка

15.03.2018 | 13:22 Редактор: Велислав Филипов
Техническа грешка няма, твърдят от

Представители на оръжейния завод "Арсенал" организираха пресконференцията за вчерашния взрив, при които загинаха двама работници. Според ръководството на година се давали милиони за облекло и подсигуряване на безопасността на служителите в завода и няма как това да е причината за пожара, възникнал в един от цеховете.

Представителите на "Арсенал" са съобщили, че всеки един от работниците има по два чифта защитно облекло, което трябва да носи. На човек се харчат по 7000 лв. за тази защитна екипировка. 30 млн. лв. пък са похарчени за година за създаване на безопасни условия за труд.

От завода са категорични, че техниката, с която работят служителите, е нова и поддържана. Помещението, в което станал инцидентът, е само на две години и има само изпочупени стъкла след взрива, което доказва здравината и качеството му.

Всеки ден служителите са минавали и под строг инструктаж за безопасност. Ръководството отрече напълно той да се е провеждал формално.

От Инспекцията на труда уточниха, че проверките в завода са над 100, за които са открити около 4-5 нарушения на проверка - съставени са около 10-15 акта до 20 000 лв.

Припомняме, че рано тази сутрин в 2:15 часа в старозагорската болница е починал работникът Красимир Желев, който получи 85% изгаряния. На място вчера загина и 27-годишният Цеко Василев.