България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Почина и вторият работник от инцидента в завод "Арсенал"

45-годишният Красимир Желев получи 80% изгаряния вследствие от пожара в цех за химически смеси

15.03.2018 | 08:38 Редактор: Велислав Филипов
Почина и вторият работник от инцидента в завод

Тази сутрин в 2:15 часа в старозагорската болница е починал работникът Красимир Желев, който получи тежки изгаряния при инцидент в оръжейния завод "Арсенал", станал в сряда в цех за химически смески. Припомняме, че на място вчера загина и друг работник - 27-годишният Цеко Василев.

От ръководството на завод "Арсенал" обявиха, че на семействата на загиналите ще бъдат изплатени 7 брутни заплати, а освен това ще бъдат поети и разходите по погребението на двамата работници.

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщи за Bulgaria ON AIR, че все още разследването тече, взимат се веществени доказателства и тепърва предстои да се проведат разпитите на част от служителите в завода и ръководството на "Арсенал".

"Две са основните версии, по които работи прокуратурата. Едната е човешка грешка вследствие на допуснато нарушение, а другата е техническа повреда в самите машини по време на производствения процес. Предстои повторен оглед на мястото на инцидента", уточни Атанасов.

Според областния управител на Стара Загора Гергана Микова няма връзка между глада, къде работи един човек и една авария в завод.

"Трябва да приключи разследването и тогава можем да правим изводите. На терена, където се е случил инцидентът, не трябва да влизат случайни хора, а само експертите, за да се изясни най-добре и най-бързо инцидентът. Държавата от своя страна има контролни функции - няма какво повече да направят властите", отбеляза в "България сутрин" областният управител на Стара Загора.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов е категоричен, че за разлика от други подобни инциденти, тук не можем да говорим за остаряла техника.

"Инцидентът е факт заради недостатъчна подготовка. Преди в Казанлък работеха много квалифицирани и обучени кадри, но в момента частният бизнес гледа да спести пари - и това се прави за сметка на безопасността. Назначават се работници, които не са квалифицирани, за да им дават по-малко пари", обясни в "България сутрин" Радулов.

Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов също е на мнение, че в желанието си за по-сериозни печалби, собствениците на подобни частни заводи гледат да спестят за сметка на сигурността и безопасността на служителите си.

"Тази дейност е много опасна и не могат да се правят компромиси. Добре обучените експерти ги няма. Това се прави, за да се спестят средства. Тежката конкуренция притиска оръжейните заводи", допълни още Атанасов.