Мащабна пътна акция: Без колан на задната седалка - 50 лева глоба

Полицаите ще следят още за мотористи без каски и деца без обезопасителни столчета

12.03.2018 | 16:06 Редактор: Тодор Петров
Мащабна пътна акция: Без колан на задната седалка - 50 лева глоба

Пътна акция за проверка на обезопасителните средства в автомобилите започна от днес ще продължи до неделя. Акцията се провежда не само в България, а на територията на почти цяла Европа.

Пътните полицаи ще проверяват дали возещите се в автомобилите спазват правилата за безопасност. С колани трябва да бъдат и пътниците на задните седалки, а не само шофьорът и пасажерът до него, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Полицаите ще проверяват и дали малките деца се возят в обезопасителни столчета. Всички шофьори трябва да знаят, че глобата е 50 лева, без значение какво е нарушението - дали детето не е в обезопасително столче или някой от пътниците е без колан.

Важно уточнение е, че ако пътникът до шофьора се вози без предпазен колан, то и двамата ще бъдат глобени с по 50 лева. Шофьорът отнася глоба, защото не е задължил пътника да се обезопаси преди да се качи в колата.

Мотористите задължително ще трябва да носят каски, като глобата за тях също е 50 лева. А в автобусите, в които има възможност за поставяне на колани, пасажерите трябва да ги слагат, защото и те може да бъдат глобени.