fallback

Борисов успя да убеди Рюте, че сме готови за Шенген

Премиерът на Холандия беше един от основните противници на влизането на България в шенгенското пространство

06.02.2018 | 20:52 Автор: Ивайло Николов

Холандският премиер Марк Рюте изрази подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген. Това стана след срещата му на четири очи с българския министър-председател Бойко Борисов. Холандският премиер похвали усилията на страната ни в прилагането на нужните политики за изпълнение на критериите, но също така напомни, че има още работа за вършене.

Досега Рюте беше твърдо против, защото според него България и Румъния не са се преборили с корупцията и контрабандата по границите ни. При последното си посещение у нас, в края на януари, Ангела Меркел сподели, че усилията на България за опазване на външната граница на Европейския съюз са забелязани. След "зелената светлина" от Германия най-яростният противник на присъединяването на България към Шенген остава Холандия. Мотивът на холандския премиер Марк Рюте е, че все още има съмнения в контрола по границите и справянето с контрабандния внос. 

Вчера Бойко Борисов обяви отлични резултати в борбата с контрабандата на цигари. А зад българското членство в свободното европейско пространство застана и самият председател на Европейската комисия. Повтори го и по време на откриването на първото българско председателство на съвета на ЕС. 

Неотдавана обаче премиерът на Холандия определи подобни изказвания като "романтични видения". Според Споразумението граници и проверки за страните в Шенген няма. Дори на документите. В Европейския съюз само България, Кипър, Румъния и Хърватия не покриват необходимите критерии за боравене с шенгенската система като страни по външната граница на Шенгенското пространство. Те нямат право да издават и единната Шенгенска виза за свободно движение, която се издава от страните, получили пълноправно членство в свободното европейско пространство.

Според експерти пък пълноправното ни членство в шенгенското пространство ще даде силен тласък на икономиката ни и по-добри възможности за търговията и туризма.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback