Борисов успя да убеди Рюте, че сме готови за Шенген

Премиерът на Холандия беше един от основните противници на влизането на България в шенгенското пространство

06.02.2018 | 20:52 Редактор: Ивайло Николов
Борисов успя да убеди Рюте, че сме готови за Шенген

Холандският премиер Марк Рюте изрази подкрепата си за присъединяването на страната ни към Шенген. Това стана след срещата му на четири очи с българския министър-председател Бойко Борисов. Холандският премиер похвали усилията на страната ни в прилагането на нужните политики за изпълнение на критериите, но също така напомни, че има още работа за вършене.

Досега Рюте беше твърдо против, защото според него България и Румъния не са се преборили с корупцията и контрабандата по границите ни. При последното си посещение у нас, в края на януари, Ангела Меркел сподели, че усилията на България за опазване на външната граница на Европейския съюз са забелязани. След "зелената светлина" от Германия най-яростният противник на присъединяването на България към Шенген остава Холандия. Мотивът на холандския премиер Марк Рюте е, че все още има съмнения в контрола по границите и справянето с контрабандния внос. 

Вчера Бойко Борисов обяви отлични резултати в борбата с контрабандата на цигари. А зад българското членство в свободното европейско пространство застана и самият председател на Европейската комисия. Повтори го и по време на откриването на първото българско председателство на съвета на ЕС. 

Неотдавана обаче премиерът на Холандия определи подобни изказвания като "романтични видения". Според Споразумението граници и проверки за страните в Шенген няма. Дори на документите. В Европейския съюз само България, Кипър, Румъния и Хърватия не покриват необходимите критерии за боравене с шенгенската система като страни по външната граница на Шенгенското пространство. Те нямат право да издават и единната Шенгенска виза за свободно движение, която се издава от страните, получили пълноправно членство в свободното европейско пространство.

Според експерти пък пълноправното ни членство в шенгенското пространство ще даде силен тласък на икономиката ни и по-добри възможности за търговията и туризма.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)