Комунизмът и тероризмът влизат в учебниците по история за 10 клас

За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено

16.01.2018 | 21:39 Редактор: Велислав Филипов
Комунизмът и тероризмът влизат в учебниците по история за 10 клас

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" са само част от новата програма по История и цивилизация за 10 клас. Предизвиква ли още спорове периодът между 1944 и 1989 година?

Дебатът за изучаването на комунизма у нас отново предизвика дискусии. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено. 

Над 17% пък биха искали да живеят по времето на Тодор Живков, а 14 нa 100 от младите хора у нас определят периода 1944-1989 като "по-скоро демократичен". 

Сега образователното министерство въвежда новите учебни планове за 10 клас. В учебното съдържание на учениците трябва да залегнат понятия като "комунизъм", "народен съд" и по-новите "терор" и "атентат".

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство. 

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната. 

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично. 

Нови понятия като рента, кредит, погасителна вноска и лизинг са залегнали и в програмата по математика. Нововъведенията за учениците в 10 клас влизат в сила от учебната 2019/2020.