180 000 с рак заради цигари

Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушене, показва справка на Националния раков регистър.

03.02.2012 | 14:43
180 000 с рак заради цигари

Близо 262 хиляди са хората с различни онкологични заболявания. Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Цигарите са основен рисков фактор за възникването на тумори в цялото тяло, но последните научни данни сочат, че тютюнопушенето най-вероятно е в пряка връзка и с рака на млечните  жлези. Очаква се новите случаи на онкоболни през изминалата година ще надхвърлят 29 хиляди. Най-много са констатираните случаи с рак на дебелото черво - 3065, на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата – 4046. Данните показват, че по-често боледуват мъжете. Ракът на белия дроб е поразил най-много хора във възрастовия диапазон 60 и 69 години, но зачестяват и случаите на заболели между 20 и 29 години.

Припомняме, че Министерският съвет прие законопроект за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година. Въвеждането на пълна забрана на обществените места се подкрепя от над 60% от гражданите, показва национално представително проучване на социологическата агенция Галъп. Според него само за една година броят на пушачите у нас е намалял с 2-3 процента.

Междувременно стана ясно, че на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов е била връчена подписка в подкрепа на въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенето. Документът е предаден на министъра от доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница по онкология в София. В подписката са се включили над 100 специалиста.