Тол системата в България тръгва до 19 месеца

Стойността на договора за изграждането ѝ е над 150 милиона лева

15.01.2018 | 13:44 Редактор: Велислав Филипов
Тол системата в България тръгва до 19 месеца

До 19 месеца тол системата в България трябва да бъде факт. Днес в Министерството на регионалното развитите беше подписан договорът между фирмата изпълнител и Агенция "Пътна инфраструктура". 

Все още не е ясно кои части от републиканската пътна мрежа ще влизат в обхвата на платеното преминаване. Стойността на договора за изграждането на системата е над 150 милиона лева.

АМ Струма ще е първата новопостроена магистрала в България, която ще се самоиздържа. Въпреки че към момента една от най-трудните за изграждане пътни отсечки в България е факт само на хартия, вече е ясно, че пътят до Гърция със сигурност ще влезе в обхвата на тол системата.

Държавата залага приходи от 1 млрд. лева в първата година след изграждането на системата. За сравнение постъпленията от винетките през 2017 година е малко над 350 млн. лева, за 2016 парите влезли в държавната хазна от винетки са с 25 хил. по-малко. 

Колко ще плащаме за тол системата все още не е ясно. За кои пътища ще се плаща - също. Тези финансови измерения ще бъдат ясни в следващите 7 месеца. Винетката за леките автомобили ще стане електронна.