Австрийска фирма фаворит за изграждане на ТОЛ системата

"Капш трафик солюшънс" с по-ниска цена от "Тол България"

04.10.2017 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
Австрийска фирма фаворит за изграждане на ТОЛ системата

Две от общо шест фирми остават в надпреварата за изграждане на ТОЛ системата у нас. В Пътната агенция отвориха и ценовите им оферти.

Това са австрийският консорциум "Капш трафик солюшънс" и българският "Тол България". Австрийците събраха общо 100 точки, а българите взеха 66,6 точки, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Австрийската фирма предложи малко над 150 млн. лева за изграждане на ТОЛ системата, а "Тол България" излезе с оферта от 197,5 млн. лева.

Според обществената поръчка ТОЛ системата ще обхване до 80% от републиканските пътища, чиято дължина е 19 853 км, без обаче да е посочена цената на километър. Тя ще бъде определена допълнително с постановление на правителството. 

Към момента в Европейския съюз 9 страни ползват ТОЛ такси, 7 плащат чрез винетки, а в 6 се плаща само при преминаването на мостове и тунели.

Защо ТОЛ системата се забави повече от година и половина, защо беше обжалвана толкова пъти поръчката и какво всъщност представлява ТОЛ системата? Вижте в репортажа на Виктор Борисов!