Партиите "си стиснаха ръцете": Нови лекарства за онкоболни ще има!

ДПС с критика: Властта работи на принципа проби-грешки

20.12.2017 | 11:26 Редактор: Василена Василева
Партиите

Нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания ще има. Това стана ясно след председателския съвет в парламента днес.

Въпреки че отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху бюджета на НЗОК, където записаха, че се въвежда мораториум върху иновативни лекарства, купувани от Здравната каса, управляващите днес дадоха назад и склониха да отменят разпоредбата.

Още вчера шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че мнозинството е готово да предложи актуализация на бюджета на Здравната каса за догодина и да отмени параграфа, ако всички парламентарни сили са съгласни.

А след председателския съвет днес стана ясно, че има пълно единодушие по въпроса и още утре парламентът ще се поправи.

"Всички бяха зад идеята на ДПС за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните", обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той обаче за пореден пък разкритикува властта.

"Обявихме за пореден път формулата на съществуване на тази власт на проби-грешки и пак проби-грешки. Формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките, а в останалите случаи партиен диктат, независимо от мотивите на предложенията", заяви Карадайъ и обясни, че значение има само кой е направил предложението.

Според червената шефка Корнелия Нинова обаче въобще не е важно дали БСП или ГЕРБ са предложили отпадане на мораториума върху лекарствата, а най-важен е резултатът, който удовлетворява болните.

"Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена", призна тя.

Цветан Цветанов, който доскоро обясняваше, че профилактиката е най-важна в здравеопазването и заради това са отделени повече пари за нея през следващата година, днес коментира, че "по-добре да направим компромис и да се върнем назад, когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората“.

Той призова политиците да не си приписват това решение като политически дивидент и благодари за постигнатия консенсус.

"Времето щеше да покаже, че щеше да заработи нормата, заложена в бюджета. Това, което е изключително важно да се знае и да се каже, че Министерство на здравеопазването след заседание на Министерски съвет трябваше да направи съответното оповестяване на необходимата организация. Това са 6 заповеди с необходимите подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен да не бъде лекуван“, заяви Цветанов.

Още новини четете в Dnes.bg