Омбудсманът иска помощ от НС за неплатените заплати

Занесох прочувствено и гневно писмо, за да привлека вниманието им върху една ужасна несправедливост, заяви Манолова

01.12.2017 | 15:10 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът иска помощ от НС за неплатените заплати

Омбудсманът Мая Манолова търси подкрепата на шефовете на парламентарните групи, за да се реши случаят с неизплатените заплати на работници от фалирали фирми.

"Занесох в парламентарните групи по едно писмо, едновременно прочувствено и гневно, за да привлека вниманието им върху една ужасна несправедливост", заяви тя, цитирана от dnes.bg.

По-рано тази седмица Манолова алармира, че решение на социалната парламентарна комисия е отложило влизането в действие на промените в Кодекса на труда за 1 юли следващата година, което на практика прави невъзможно служителите да получат неизплатените си възнаграждения.

В момента няма орган, който да е длъжен да инициира производство по несъстоятелност за фалирали фирми и затова с промените се предвижда това да е отговорност на Главната инспекция по труда от следващото лято. 

Според Манолова така хората в заварено положение няма да си получат заработеното, тъй като в момента има 12-месечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който, ако бъде просрочен, работниците няма да могат да си вземат дължимото.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)