И Цар Киро обвиняем за поръчаните убийства

Прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата арестувани ромски барони и за планирани покушения срещу Христо Върбанов и Цветелин Кънчев.

05.01.2012 | 18:09
И Цар Киро обвиняем за поръчаните убийства

Прокуратурата повдигна обвинение в поръчителство и подготовка на убийство срещу тримата ромски барони, арестувани вчера, както и срещу нашумелия Кирил Рашков - Цар Киро. Четиримата в съучастие подготвили убийството на прокурора от Върховна касационна прокуратура Олег Янев. Срещу Георги Горанов-Чамур, Васил Горанов-Вачето и Любомир Илиев-Къдравия е повдигнато аналогично обвинение и за поръчани убийства на председателя на мешерето Христо Върбанов-Папата и лидера на партия Евророма Цветелин Кънчев-Дон Цеци.

Според обвинителите убийствата са планирани в през лятото на миналата година в градовете София и Левски.

Арестуваните в сряда са криминално проявени. През 2003 Любомир Илиев е арестуван за повреждане на лично имущество чрез взрив. Георги Горанов е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и осъждан за кражба. Васил Горанов има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, хулиганство и закана за убийство, сочи справка на Дарик радио.

Поръчката за убийството на Олег Янев е струвала на ромските барони 100 хиляди евро. Той е трябвало да бъде убит в началото на годината. Янев е бивш следовател и е работил по делото за убийство на бившия премиер Андрей Луканов.