Декември пристига с бурни ветрове и проливни дъждове

Няколко министерства се събраха извънредно, за да обсъдят мерките, с които да преборят климатичните промени

30.11.2017 | 22:12 Редактор: Жанета Нейкова
Декември пристига с бурни ветрове и проливни дъждове

С бурни ветрове и проливни дъждове, в комбинация с положителни температури и интензивно снеготопене, ще започне последният месец от годината.

Вътрешният министър Валентин Радев събра на извънредна пресконференция някои от министрите, с които да обсъдят предстоящите климатични промени и как държавата да се справи с тях.

Заключението им бе, че страната е готова да посрещне средиземноморския циклон, който от утре ще бушува над цяла България. На северозапад ще има силни ветрове, а на югозапад - проливни дъждове.

В Министерството на вътрешните работи тази вечер присъстваха както вътрешния министър, така и министрите на енергетиката, на околната среда, и на земеделието. 

Според тях добрата новина е, че за този циклон се е знаело още от миналата седмица.

Министрите заявиха още, че, заедно с областните управители, са предприели всякакви превантивни мерки, за да не се получат трагедии като тази в Бургас.

"От няколко дни говорим за язовирите. Информацията, с която разполага Националният щаб е, че язовирите се поддържат съгласно указанията. Водоемите имат достатъчно свободен обем, с който могат да поемат първоначалния приток на вода", заяви гл. инспектор Валентин Николов от "Пожарна безопасност и защита на населението".

Валентин Радев и Йорданка Фандъкова пък посочиха, че се наблюдават язовири и реки, пътища и електропроводи, а от днес е стартирано почистването на шахти в столицата.