Парламентът реши: Срокът на концесиите да не е по-дълъг от 35 години

Според нововъведенията той може да се удължава, стига да не надвишава една трета от този, определен в договора

15.11.2017 | 16:37 Редактор: Василена Василева
Парламентът реши: Срокът на концесиите да не е по-дълъг от 35 години

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за концесиите, според които срокът за концесия и за строителство не може да бъде по дълъг от 35 години, а за концесия за ползване - по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон е предвиден друг срок, предаде "Фокус".

С нововъведенията срокът за концесия може да се удължава при условие, че не е по-дълъг от една трета от този, определен в концесионния договор. В него се посочва максимален срок, както и вскички допустими удължавания.

Депутатите решиха срокът на концесия за строителство и услуги да не може да е по-дълъг от времето, необходимо на концесионера за възвръщане на направените инвестиции и на разходите по експлоатация на строежа. А срокът на концесия за ползване се съобразява и с времето за поддържане на обекта в експлоатационна годност.

На 2 февруари президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за концесиите с мотив, че е бил приет в последните часове на 43-то Народно събрание с минимално мнозинство. Според него той съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление, както и въвежда широки граници на субективизъм и възможности за корупционни практики.

Ветото на президента обаче провокира ЕК да започне наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива. На 8 юни депутатите приеха на първо четене Закона за концесиите с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС. "Воля" и БСП гласуваха "против".