Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Концесии с над 35-годишен срок ще подлежат на допълнителен контрол, увери депутат от ГЕРБ

Александър Ненков посочи в "Денят ON AIR", че законопроектът няма да се различава от предходния, внесен през 2016 г.

07.06.2017 | 20:20 Редактор: Василена Василева
Концесии с над 35-годишен срок ще подлежат на допълнителен контрол, увери депутат от ГЕРБ

"Законопроектът за концесиите, който отново ще бъде разгледан от депутатите, е огледален на приетия от предишния парламент през 2016 г. Предстои да бъдат обсъдени някои детайли, но във всеки случай, когато има концесия с над 35-годишен срок, било то общинска или държавна, тя ще подлежи на допълнителен контрол от страна на Народното събрание",  заяви в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

ГЕРБ отново сложиха Закона за концесиите на масата. Той бе внесен за ново разглеждане от шефа на правната комисия Данаил Кирилов. Законопроектът бе приет на второ четене в последните дни на 43-тото Народно събрание, но след разговор със синдикатите и представили на БСП президентът Румен Радев наложи първото си вето именно върху него на 2 февруари, само броени дни след като официално пое властта на "Дондуков" 2.

В мотивите си държавният глава посочи, че законът въвежда широки граници за субективизъм и възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. 

Това от своя страна накара Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България, тъй като със законопроекта се въвежда европейска директива.

Пред Bulgaria ON AIR Александър Ненков коментира, че този закон е "структуроопределящ", а мотивите на държавния глава за отхвърлянето му определи като "общи и неконкретизирани".

Депутатите разгледаха и първия по рода си Закон за българския жестомимичен език. С него трябваше да се регламентира най-вече обучението на деца с увреден слух. ГЕРБ обаче оцениха законопроекта като слаб и отказаха да го подкрепят. 

"Този вид език не може точно да се определи, защото във всяко населено място има различни негови разновидности и няма как те да бъдат синхронизирани като общ такъв", допълни още Александър Ненков.