Нападения от мечки над стадата в Смолянско

Според специалистите това са последните набези , преди животните да заспят зимен сън

07.11.2017 | 21:16 Редактор: Велислав Филипов
Нападения от мечки над стадата в Смолянско

Седем нападения на мечки са станали в Смолянско само за месец. Според специалистите това са последните набези , преди животните да заспят зимен сън. Щетите са описани, а собствениците ще бъдат обезщетени от държавата.

Стопанинът Стойчо Хубчев от Смолян е един от потърпевшите, които всяка година страдат от нападения от мечки. Стадото му от над 400 овце е нападано пет пъти само това лято.

По думите му овчарите са неспокойни, а кучетата не могат да спрат нападенията на големите животни. Последните набези над стадото на Хубчев са в района на Пампорово. Нападала една и съща голяма мечка, която пастирът успял да види.

"Тя влизаше директно вътре, изяждаше едно, друго го изнасяше, третото го заравяше", каза още пред Bulgaria ON AIR Стойчо Хубчев.

Пастирът Райчо Белидеров споделя, че също е виждал мечката и тя въобще не се страхува от хората. Овчарите през вечер очаквали нападение в лятната кошара.

Тъй като мечките са защитени от закона, на стопаните не остава друго, освен да броят щетите. Те се компенсират от държавата. В отделни случаи специална комисия може да даде разрешение за отстрел на определена мечка, казват още от екоинспекцията.

За да се докажат щетите на стопаните много помагат специалистите от Групата за бързо реагиране към екоинспекцията в Смолян.

Средно за година нападенията от мечки в Смолянско са около 60, но намаляват.