Политици се събраха да дискутират ролята ни в европейската отбрана

Президент, премиер и военен министър бяха в пълен консенсус, докато не дойде темата за модернизация на армията

16.10.2017 | 13:32 Редактор: Жанета Нейкова
Политици се събраха да дискутират ролята ни в европейската отбрана

Президентът, премиерът и военният ни министър са в пълен консенсус за необходимостта от обща европейска отбрана в дискусията "Заедно в сигурността". Тримата обаче се разминаха по темата модернизация на армията ни, макар че тонът да бе видимо смекчен. 

На фона на изминалата напрегната политическа седмица, днес президентът, премиерът, военен министър и лидер на опозицията седнаха на една маса. Оказа се, че поне на тема отбрана позициите им са се сближили.

Президентът сякаш направи крачка назад при категоричното си мнение за закупуване на нова бойна техника. Румен Радев днес заговори за модернизация на вече съществуващата такава.

На подобна позиция е и военният министър Красимир Каракачанов.

Премиерът Бойко Борисов също заговори за модернизация и призова първо да помислим кое е приоритетно за България - отбраната, образованието или нещо друго. И, след като се стигне до отговор на този въпрос, да изберем кое ще е наистина по-важното.

Изненадващо бе мнението на Корнелия Нинова, която застана по-скоро на страната на премиера по въпроса какво трябва да се случва в армията.

Тя призова на първо място да се помисли за личния състав, а след това за модернизацията, като заяви, че дори да се купи най-добрата бойна техника, ако няма кой да борави с нея, то това просто няма смисъл. Това е отдавнашна позиция и на Красимир Каракачанов.

На фона на примирието, което се разрази днес, утре президентът ще направи втори опит да събере Консултативния съвет за национална сигурност на тема корупция.

Голяма част от участниците, които ще бъдат на "Дондуков 2" утре не коментират темата.