Вирусен хепатит А върлува в чирпанско село, болни са седем деца

Настанени са в болница, състоянието им е стабилно

27.09.2017 | 17:41 Редактор: Василена Василева
Вирусен хепатит А върлува в чирпанско село, болни са седем деца

Седем деца на възраст от 1 до 8 години от старозагорското село Черна гора са заболели от вирусен хепатит през периода 5 - 26 септември, съобщават от РЗИ – Стара Загора, цитира Dnes.bg

Установено е, че четири от тях посещават детска градина "Буратино" в селото, а други две са ученици в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Черна гора.

Шест от децата са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ "Проф. Д.р Стоян Киркович", Стара Загора, а едно от децата е настанено в Клиника по инфекциозни болести, тропическа медицина и паразитология в УМБАЛ "Св. Георги" Пловдив.

Състоянието на децата е добро. Четири от шестте случая са потвърдени вирусологично.

Във връзка с възникналата ситуация са извършени проверки на детското заведение и Индивидуалната практика за първична медицинска помощ в с. Черна гора. Връчени са предписания до директора на детската градина и общопрактикуващия лекар, обслужващ селото, с конкретни противоепидемични мерки. Съставен е акт на директора на детското заведение за констатирани нарушения при проверката.

Наблюдението и изследванията на контактните продължават. Осигурен е Гама глобулин за провеждане на разширена профилактика в детското заведение и семейните огнища на заболелите, отчитат от РЗИ.

Предстоят повторни проверки на Детската градина и Индивидуалната практика за първична медицинска помощ и училището в Черна гора, организиране и провеждане на срещи с кметовете на община Братя Даскалови, на село Черна гора и ромските медиатори.