Първият учебен ден посреща 75 хил. първокласници

Подготвени ли са институциите да гарантират безопасността на децата?

15.09.2017 | 08:12 Редактор: Иван Берберов
Първият учебен ден посреща 75 хил. първокласници

За първия учебен ден са записани близо 75 хиляди първокласници, а врати ще отворят 2400 училища. Подготвени ли са образователните институции и взели ли са нужните мерки за сигурност?

"Всички мерки за сигурност, които зависят от нас, сме ги предприели – бдителен персонаж, външна охранителна фирма и близо 90 външни и вътрешни камери, които са купени от родителите на учениците", отбеляза директорът на столичното 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" Елеонора Лилова. 

Тя обясни пред репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева, че в училището се влиза през контролно-пропускателна система с карти. По този начин се следи всеки влизащ или излизащ.

"Ако външен човек иска да посети училището, трябва предварително да заяви причината са визитата си и кой точно кабинет ще посети. Сравнително рядко ни се налага да използваме системата за видеонаблюдение, тъй като рядко има инциденти“, посочи Лилова. 

Директорът на 2 СУ "Емилиян Станев“ заяви, че иска и дворът на сградата да се заключва, за да се гарантира безопасността на децата, но обществото било прекалено чувствително по тази тема и искало да използва пространството когато поиска.