Бръщен - рекордьор по брой емигранти в страната

Бабите в селото се превръщат в майки за внуците си

24.08.2017 | 15:23 Редактор: Мария Аладжова
Бръщен - рекордьор по брой емигранти в страната

Една от основните цели на обиколката на Еманюел Макрон в Централна и Източна Европа е да намери съюзници за реформи в трудовото имиграционно законодателство на Стария континент и налагането на принципа, че за една и съща свършена работа се полага едно и също заплащане. 

Едно българско село обаче държи рекорда по брой емигранти в страната. 

Само на няколко километра от Доспат, село Бръщен може да се похвали с много деца. Те обаче растат без майки и бащи, защото във всяка къща има поне по един емигрант. А причината за това е проста – липса на работа и реализация. За това всички млади в Бръщен поемат по дългия път към обединеното кралство. И плащат висока цена – оставят децата си да пораснат далеч от тях. 

Бабите в Бръщен се превръщат в майки. 

Подобна е съдбата на Гюлбине и Садък. Немотията принудила и трите им деца да избягат в чужбина, а от години те са майка и баща за внуците си.

С тъга си спомнят времето, когато родителите на Нериман стегнали куфарите за Холандия и оставили малкото момиче в ръцете на баба и дядо. От пролетта до есента Нериман общува с родителите си виртуално. 

Живот по Skype води и 61-годишната Никибе Талипова. Днес възрастната жена е и майка, и баба за две деца - на 15 и на три години. 

Напролет старите изпращат младите, а есента децата посрещат родителите си. И макар, че бабите – майки страдат за гурбетчиите, в Бръщен все още има място за радост и всяка вечер улиците се изпълват с детски смях. А местните се надяват един ден България да стане майка на децата и гурбетчиите да се върнат удома.

Репортаж на Михаела Карабельова и оператора Дамян Гюров.