Клон се стовари върху майка с детска количка в Кърджали

Заради зачестилите инциденти Столичната община започва масови проверки

10.08.2017 | 13:40 Редактор: Жанета Нейкова
Клон се стовари върху майка с детска количка в Кърджали

Отново инцидент с паднало дърво - този път в Кърджали. Изсъхнали клони се стовариха върху майка с детска количка в местен парк. Бебето е настанено в болница с охлузвания.

Заради зачестилите подобни инциденти в столицата започват масови проверки край училища, паркове и булеварди. 

Екип на Bulgaria ON AIR бе на столичния "Патриарх Евтимий", където Столична община отстранява изсъхнало дърво близо до пешеходна пътека. Димитър Данчев от Дирекция "Зелена система" обясни, че когато едно дърво е напълно сухо, липсва част от кората му и листната маса, чупят се клоните му - това е предпоставка, че то трябва да бъде премахнато.

"Общината работи усилено по отстраняването на потенциално опасни дървета, за да бъдем подготвени за есенния сезон, когато на мястото на изсъхналите дървета ще засадим нови", съобщи Данчев като допълни, че се работи както по другите булеварди в столицата, така и при междублоковите пространства и парковете.

Като причина за зачестилите инциденти с паднали дървета и клони, експертът посочи високите температури.

"Дърветата са живи организми и при тях протичат определени процеси. Части от падналите дървета бяха здрави и ние не можем да предвидим подобна случка", отбеляза Димитър Данчев.

Той информира още, че Столична община възлага поръчка за изпълнител, който с томографски уред ще изследва ствола на дърветата, както и техните корени с цел да се проследят процесите на всяко дърво.

Призоваваме гражданите да бъдат бдителни и при инциденти или съмнения да подават сигнал към Столична община.