Спряха протеста на пътя към Калиакра

Министърът Нено Димов отменя заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в района на трите общинии, попадащи в европейската мрежа "Натура 2000"

05.08.2017 | 13:09 Редактор: Мария Аладжова
Спряха протеста на пътя към Калиакра

Протестите в района на Балчик, Каварна и Шабла спират. Министърът на околната среда и водите Нено Димов отменя заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в района на трите общини, попадащи в европейската мрежа "Натура 2000".

Утре министърът и екипът му ще проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

По рано днес жители на община Каварна блокираха за два часа пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в защитената зона Калиакра, но към 11 на обяд протестите бяха прекратени.