Всички без един: НС одобри декларацията за добросъседство

България даде картбланш на Македония в стъпките й към Европейския съюз

27.07.2017 | 13:32 Редактор: Жанета Нейкова
Всички без един: НС одобри декларацията за добросъседство

Парламентът почти единодушно одобри декларация, с която подкрепя подписването на договора за добросъседство с Македония. Само един народен представител гласува с "Против". Все още не е ясно кой е той, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Всички парламентарни групи се обявиха твърдо "За" ратифицирането на въпросния договор. Те подготвиха специална декларация, с която да дадат подкрепа на правителството. Договорът трябва да бъде подписан в началото на месец август в Скопие.

С него се начертава и пътят към Европа, в посока на интеграцията на Македония и България дава картбланш за тези по-нататъшни стъпки на държавата. 

В началото на заседанието имаше леко напрежение. Корнелия Нинова излезе на трибуната и пожела премиерът Бойко Борисов да дойде в залата и увери, че ако той не се появи, тя ще оттегли подписа си от декларацията. 

Борисов пристигна за минути, а Цветанов обяви, че идването му е било съгласувано по-рано.

В днешното заседание искри предизвика по-скоро докладът на специалната комисия, която разследва дали е имало злоупотреби със средства в Националния дворец на културата (НДК). Депутатите на няколко пъти разместваха дневния си ред. 

Опозицията настояваше точката да влезе възможно най-бързо за разглеждане, мнозинството пък направи няколко опита да го отложи.

Очаква се депутатите да се заемат с разискванията около НДК. Исканията на опозицията са специалната комисия да продължи да работи и през следващата парламентарна сесия.

Утре е последният ден, в който Народното събрание ще заседава преди лятната си почивка.