България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ползите за България от договора за добросъседство с Македония

Генералният интерес на страната ни е спазен, отбеляза социологът Първан Симеонов

27.07.2017 | 08:12 Редактор: Тодор Петров
Ползите за България от договора за добросъседство с Македония

Генералният интерес на България е спазен. Имаме интерес Македония да е цяла, да има стабилност в региона и общо евроатлантическо бъдеще. С тези думи пред Bulgaria ON AIR социологът Първан Симеонов коментира предстоящото подписване на договора за добросъседство с Македония.

Премиерът на Македония Зоран Заев получи мандат от парламента да подпише споразумението и двамата с Бойко Борисов ще положат подписите си на 1 август в Скопие. 

"Настоявайки на истината отдалечавахме народите. От най-близки се превърнахме в най-далечни от двете страни на границата", посочи изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" и добави, че е от ключово значение да има работа след подписване на договора. 

"Процесите в Македония показват опит за отдалечаване от руската зона на влияние и приближаване към американската такава. Това няма да се хареса в Белград. Ролята на албанците трябва да се наблюдава много внимателно. Там още текат процеси на национална ферментация", коментира още гостът Първан Симеонов.

Международният анализатор Мартин Минков подчерта в "България сутрин", че при ратификацията на договора ще има големи полемики в двата парламента, особено в македонския. 

"Разделител е тълкуването - опитите за пренаписване на история. Парадоксално нещата в Македония до такава степен се обърнаха, че ВМРО-ДПМНЕ се превърна в антибългарската партия", коментира той.

По думите му Сърбия също се променя и няма да отстъпи от влиянието си в Македония, но също така се стреми към ЕС. Минков бе категоричен, че опората на руския интерес на Балканите е в Белград, но нещата не се свеждат само до сфери на влияние.