fallback

МВР безсилно срещу бедствията и престъпността без доброволците

Над 2800 активни граждани в помощ на властите въпреки проблемите

18.07.2017 | 18:01 Автор: Тодор Петров

МВР не може да се справи в бедствията и с престъпността без активни граждани. Това призна вътрешният министър Валентин Радев на форум, свързан с доброволчеството у нас. 

В момента в България има 201 доброволни формирования и над 2800 доброволци. За изминалите години са се откроили няколко проблема - едва половината доброволци са минали обучение. 

Парите, които получават, са обвързани с минималната заплата. Няма и механизъм, който да стимулира работодатели, чиито служители са доброволци. Това обаче не е пречка за някои да помагат там, където имат нужда от тях. 

Малко над половината доброволци в страната са минали курс. Нито 1 от тях обаче не е обучен да експлоатира противопожарна кола. Годишно се предвиждат едва 50 лева за обучение на човек. Но ентусиазмът, оказва се, е по-силен от финансовия стимул.

 Около 65% от доброволците са осигурени със защитно облекло, но не всички облекла и  предпазни средства отговарят на европейските стандарти. Междувременно броят на произшествията, в които участват доброволци, нараства.

Докато властимащите търсят решение на проблемите на доброволците, доброволците нямат почивен ден, защото сигналите за инциденти никога не спират. 

Репортаж на Ива Григорова.

fallback
Още от България
fallback