МВР безсилно срещу бедствията и престъпността без доброволците

Над 2800 активни граждани в помощ на властите въпреки проблемите

18.07.2017 | 18:01 Редактор: Тодор Петров
МВР безсилно срещу бедствията и престъпността без доброволците

МВР не може да се справи в бедствията и с престъпността без активни граждани. Това призна вътрешният министър Валентин Радев на форум, свързан с доброволчеството у нас. 

В момента в България има 201 доброволни формирования и над 2800 доброволци. За изминалите години са се откроили няколко проблема - едва половината доброволци са минали обучение. 

Парите, които получават, са обвързани с минималната заплата. Няма и механизъм, който да стимулира работодатели, чиито служители са доброволци. Това обаче не е пречка за някои да помагат там, където имат нужда от тях. 

Малко над половината доброволци в страната са минали курс. Нито 1 от тях обаче не е обучен да експлоатира противопожарна кола. Годишно се предвиждат едва 50 лева за обучение на човек. Но ентусиазмът, оказва се, е по-силен от финансовия стимул.

 Около 65% от доброволците са осигурени със защитно облекло, но не всички облекла и  предпазни средства отговарят на европейските стандарти. Междувременно броят на произшествията, в които участват доброволци, нараства.

Докато властимащите търсят решение на проблемите на доброволците, доброволците нямат почивен ден, защото сигналите за инциденти никога не спират. 

Репортаж на Ива Григорова.