Деница Златева: За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК!

"Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави", написа Златева във Фейбсук

12.07.2017 | 16:52 Редактор: Мария Аладжова
Деница Златева: За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК!

За моя мандат няма одобрен нито един допълнителен разход за НДК, още по-малко е взето решение за увеличение на капитала на дружеството.

Това написа Деница Златева в профила си във Фейсбук по повод изслушването на тримата министри - Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Боил Банов, по въпроси, свързани с разходите около подготовката на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС.

На заседанието министърът на културата Боил Банов заяви, че Деница Златева е освободила от финансова отговорност Мирослав Боршош и други двама от членовете на Управителния съвет на НДК и е приела отчета им за 2016 година.

А по данни на вицепремиера по Европейските фондове Томислав Дончев НДК е генерирало загуби за 9 млн. евро за 2015 г. и 2016 г.

Златева посочва, че в рамките на нейния мандат междуведомствени работни групи, създадени от Томислав Дончев в частта "НДК" и от Румяна Бъчварова в частта " Сигурност", са обобщили всички допълнителни изисквания за ремонтните дейности, осигуряване на сигурността на събитията, оборудването на пресцентъра на Председателството и допълнителните разходи на НДК, които бяха остойностени на 36 млн лв.

"И на мен ми беше изпратен над 50 страници доклад, който приех за сведение и предадох на министър Лиляна Павлова, която на 8 юни 2017г. внесе в МС ПМС и РМС за увеличение на капитала на НДК в размер на 28 млн.лева. Днес разбирам, че имало одобрени от мен документи за допълнителните разходи. Очаквам ресорния министър да ми ги предостави", пише още Златева. 

На твърденията, че е одобрила финансовия отчет за 2016 година и е освободила Боршош и други двама членове на Съвета на директорите на НДК, тя отговори, че този акт по никакъв начин не ги освобождава от административна и наказателна отговорност. И ако има установени злоупотреби и нарушения, те отговарят пред закона и ще им бъдат наложени съответните наказания или предявени обвинения.

"В рамките на мандата ми започна проверка по сигнал в ДАНС за предхождащ период. Оказвала съм всякакво съдействие, включително с издирване на доклади и решения на междуведомствената работна група, които не бяха открити в официалното деловодство на МС", заявява още тя.