България ще помогне на ЕС да си стъпи на краката, убедена е Вера Юрова

Едва 7% от българите купуват стоки онлайн от чужбина, посочи еврокомисарят по правосъдието пред Bulgaria ON AIR

23.06.2017 | 12:55 Редактор: Тодор Петров
България ще помогне на ЕС да си стъпи на краката, убедена е Вера Юрова

Еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова даде ексклузивно интервю за Bulgaria ON AIR. В първата част от разговора си с Мартина Ганчева тя подчерта, че вижда прогрес в спряването с корупцията в България.

Вижте и втората част от интервюто с Вера Юрова

- Има ли голяма промяна в отношенията Америка-Европейски съюз? Вие работихте няколко месеца с администрацията на Обама за защита на личните данни на потребителите. Как стоят нещата към днешна дата?

- Да, преговаряхме много интензивно с представителите на администрацията на Обама да защитим тези права на европейските граждани, данните, които се прехвърлят отвъд Океана към Съединените Щати. Това касае всички. Само си представете дигиталните компании като Гугъл и Майкрософт, които трансферират данни. Имаме стандарт за предпазване на личните данни в Европа и едно правило, което трябва да наложим. Но това е нещо, което сме договаряли с администрацията на Обама. Сега Америка си има нов президент. И аз трябва да проверя отново! Дали властите в САЩ все още са готови да защитят личните данни на европейците и ще спазват ли договорената рамка. Бях във Вашингтон през март и се върнах с  нещо, което наричам умерен оптимизъм. Надявам се нещата да не излязат от коловоза. Наблюдаваме как са защитени данните на европейците в САЩ и през септември тази година ще публикуваме първия доклад с информация. Тогава ще проличи дали нещата са се променили, но това са трудни неща за договаряне. 

- Споменахте оптимизъм. Оптимист ли сте за българското председателство на ЕС? Какво очаквате от нас догодина?

- Гледам напред, в моя дневен ред има няколко законодателни инициативи и когато говорим за сътрудничество с българските институции, бих искала да пожелая успех на Мария Габриел. Ние обсъдихме нашето потенциално сътрудничество в областта на дигиталното общество. Имаме много допирни точки. Обратно на вашия въпрос – очаквам по време на българското председателство да бъдат постигнати много добри неща. Споменахме в началото, че ЕС е в труден период и за всяко председателство е предизвикателство да помогне на Общността да си стъпи на краката. Сигурна съм, че и българите ще се справят! За нас един от приоритетите ще бъде хармонизирането на правилата за онлайн пазаруването. Ще ви дам един пример. Само 7 % от българските потребители купуват стоки онлайн от чужбина. 

- Голям проблем!

- Повечето потребители във вашата страна са отворени само към българския пазар. Имат големи страхове, че ако купят нещо от чужбина и то не работи, има някакъв дефект, няма да бъде заменено. Затова искам да хармонизираме правилата. Ако си купувате нещо он-лайн да кажем от Германия или от Словакия, да можете да разчитате на едни и същи правила. Да знаете, че въпросната стока ще бъде поправена или заменена или пък ще ви върнат парите. Това е много важно за европейците. Предложение, което ще бъде разглеждано по време на българското председателство. Сигурна съм, че българските колеги ще бъдат ентусиазирани! Защото това ще помогне и на българските търговци да продават повече в чужбина. 
Други важни теми, по които се надяваме да постигнем напредък по време на българското председателство е облекчаване на правилата за разведени двойки. Имаме 16 милиона международни двойки в ЕС. Българи се женят за германци и австрийци. За съжаление обаче се и развеждат. Имаме 140 000 развода на година. А децата са тези, които често стават жертва на дълги и сложни задгранични процедури. И драмата се удължава! Искаме да направим ситуацията по-лека за децата. Къде е домът на детето, кой ще се грижи за него? Какъв ще е режимът за родителите! Много важна част от законодателството, по която искаме да постигнем прогрес. 

- Имате още една много важна мисия – ролята на жените в европейските структури. Какво се случи с тази мисия? 

- Продължаваме да работим в тази посока. Трябва да постигнем три неща – да се борим срещу женската бедност. Жените все още получават по-малки възнаграждения от мъжете.  Когато се пенсионирате, имате много време. За жените пенсионните осигуровки са много по-малки – с около 50 %. Възмутително на фона на ежедневната грижа, която полагат за семействата си. Трябва да се борим и срещу насилието над жените. Статистическите доказателства са ужасяващи. Жените са жертва на домашно насилие, подлагани са на сексуален терор на работното място. Трябва да им помогнем. Да заемат ръководни функции, да имат честна игра, да бъдат равнопоставени. Иска ми се да виждам повече жени и в политиката. Оказваме натиск, аз лансирам законодателни иницативи, но битката ще продължи.