Еврокомисарят по правосъдието: Прогрес за България в борбата с корупцията!

Необходим е натиск от гражданите и медиите, посочи Вера Юрова в ексклузивно интервю за Bulgaria ON AIR

22.06.2017 | 12:28 Редактор: Тодор Петров
Еврокомисарят по правосъдието: Прогрес за България в борбата с корупцията!

България полага видими усилия в борбата с корупцията. Това коментира в ексклузивно интервю за Bulgaria ON AIR еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова и уточни, че страната ни и Румъния се справят не по-малко добре от другите страни-членки.

Юрова даде заявка, че ще подкрепя активно властите в София по време на българското председателство на ЕС.

Вижте първата част от интервюто на Мартина Ганчева с еврокомисаря по правосъдието:

- Изглежда ли днес Европа различна от Брюксел?

- Да, разбира се. Брюксел също изглежда различен от моята страна – Чехия. Да работя в Брюксел ми дава възможност да погледна през още една перспектива. Европа е невероятно място за живеене. За мен Европейският съюз не е просто съвкупност от институции, процедури и регулации. Важни са хората, които живеят тук и работят заедно, за да поддържат мира. Това е една различна гледна точка. 

- Чудесно, но живеем в трудни времена. Балканите например са разяждани от корупция. Виждаме, че всички страни от региона имат сериозни, тежки проблеми с правосъдието.  

- Проблеми с корупцията има във всички страни-членки. Опитваме се да им помогнем да въведат ефикасни законодателни мерки, за да изкоренят този рак, наречен корупция, за да разследват и преследват виновните. Не мога да кажа нищо друго като еврокомисар по правосъдието. Хората трябва да са бесни на корупцията. Да очакват правосъдната система да действа срещу корумпираните. За страните от Балканите имаме конкретни, специфични препоръки как да намалят нивата на корупция и виждаме определен прогрес. 

- Има ли обаче прогрес в България? За нас борбата с корупцията е особено важен ангажимент! 

- По отношение на законодателството виждаме усилията, които българските власти полагат. Те се опитват да постигнат работещи закони, които да борят не само корупцията по високите етажи на властта, но и на местно ниво. Искаме тези мерки да са устойчиви. В същото време очакваме и от хората в обществото да дават гласност на проблема корупция. Защото тя не е приемлива. Трябва да има натиск от страна на гражданите, от неправителствените организации, от гласоподавателите. Трябва да има натиск от независимите медии. Борбата с корупцията трябва да е мисия на всеки. А Европейският съюз е щастлив да помогне!

- Kакво не й стига на България да догони останалите? В началото на тази година казахте, че България и Румъния вървят в правилната посока и се справят не по-малко добре от останалите страни-членки. Какво мислите днес?

- Имах предвид специалното сравнително упражнение, което се прави за всички страни-членки.  Ефикасността на правосъдието, на правораздаването, но вие вероятно говорите за механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Фокусираме се върху реформите. За България виждам прогрес и той е отразен в доклада за 2017 година. Бихме искали реформите да са по-постоянни, резултатите да са ежедневни, да бъде постигнато повече в областта на гражданското правосъдие и администрацията. Това са конкретните неща, които искаме да видим и които обсъдих с новия ви правосъден министър Цецка Цачева. Тя ще бъде мой важен партньор по време на българското председателство. Обещах й на свой ред да бъда силен поддръжник на реформите в България. Това упражнение, което носи абревиатурата Си Ви Ем – Механизмът за координация и мониторинг, един ден в бъдеще трябва да приключи. 

- Нека да останем в региона, но да погледнем към Унгария. Защото там естеството на проблеми е малко по-различно. Заплашва ли Унгария систематично демокрацията? Възможно ли е Унгария и Полша да бъдат изключени от ЕС? 

- Нека да не говорим за изключване. Имаме законовите инструменти да окажем натиск върху дадена страна-членка, която нарушава европейските ценности или има систематични проблеми със законодателството си. Тъй като споменахте Унгария - в момента проучваме новия им закон за неправителствените организации, започнахме и процедура за наблюдение за Закона за висшето образование. Там има определени нюанси, които може да нарушават европейските закони. 

- Добре, кажете ни повече за вашата идея за създаване на европейски прокурор.

- Иска ми се това да беше моя идея. По-стара е от моя ангажимент към Европейския съюз и към Комисията. Идеята да създадем европейска прокуратура е заложена още в Лисабонския договор от 2009 г. Сега предложението вече е на масата и аз успях да финализирам регулацията, която описва как ще работи този европейски прокурор. До този момент с мен на борда са 20 страни-членки. 20 страни-членки, сред които и България, решиха да основат европейска прокуратура. Това, което ни тласна и ни вдъхнови за създаването на такъв орган е, че трябва да сме в състояние да предпазим по-добре парите на данъкоплатците. Защото има милиарди евро, разпределени от европейския бюджет за страните-членки и ние имаме информация за корупция и големи финансови измами. И невинаги нарушителите са преследвани. Затова страните-членки решиха да създадат този европейски орган, който да преследва корупцията и измамите – в сферата на структурните фондове, земеделските субсидии , митниците, Данък Добавена Стойност. Тук говорим за измами в размер на 50 милиарда евро годишно. Затова трябва да действаме! За да предпазим парите си. За да върнем парите си в националните бюджети, в бюджета на ЕС. Мисля, че европейската прокуратура ще донесе промяна към добро.

Очакйвате утре втората част от интервюто с Вера Юрова!