Скандал при избора на нови членове на ВСС

Раздават на съдиите листчета с имена, за които на всяка цена трябва да се гласува

10.06.2017 | 16:35 Редактор: Тодор Петров
Скандал при избора на нови членове на ВСС

Съдиите от цялата страна изслушват кандидатите за новия Висш съдебен съвет от съдийската квота. Заседанието беше съпътствано от пореден скандал. Административни ръководители на някои съдилища раздали на свои колеги листчета с имената на 6-7 от кандидатите, които на всяка цена трябва да влязат в новия състав на кадровия орган. 

В петък членът на ВСС Калин Калпакчиев алармира, че административни ръководители са раздавали на съдиите листчета с имена на определени кандидати.

"За мен не е проблем някой да пуска списъчета. До мен листчета не са стигали, но най-важното е човек да не се влияе от тях. Няма да ги коментирам, не е сега моментът и времето. Днес е важно да чуем какво ще кажат кандидатите на своите колеги. Това е най-важното в този ден - кандидатите да се представят, да видят своите колеги лице в лице, да отговорят на техните въпроси", коментира шефът на ВКС Лозан Панов.

27 души искат да хвърлят черните тоги и се състезават за 6 места във ВСС, а право на глас имат 2236 съдии в страната.

"Предстои ни най-важният избор, който ще определи в голяма степен облика на системата през следващите 5 години. Ако съдебната система е черният дроб на един организъм, значи българското общество страда от тежка форма на цироза. Недостатъците на съдебната система са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят и тя е виновна за това. Тя е най-удобната изтривалка", каза още Лозан Панов.

Председателят на ВКС призова съдиите да се почувстват общност и да се обединят зад ценности. А в изказването си цитира Атанас Буров, Гьоте и Дъмбълдор от романа "Хари Потър". 

"Аз, за разлика от г-н Панов, не съм подготвил специално изявление. Тук не е нито времето, нито мястото за тях. Не позволявайте да ви убеждават, че системата не работи. Да, тя допуска грешки. Не позволявайте да ви убеждават, че сте на такова равнище, че следва да има лечение на цироза", коментира председателят на ВАС Георги Колев.

1675 от имащите право на глас са заявили, че ще гласуват електронно, а останалите - чрез хартиена бюлетина. Самите избори са следващата събота.