Публикуваха стенограмата за КТБ

В нея са заличени имената на банките и финансовите институции

09.06.2017 | 22:26 Редактор: Жанета Нейкова
Публикуваха стенограмата за КТБ

Президентът Румен Радев разсекрети стенограмата от първите консултации за банка КТБ, проведени при предшественика му Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г.

Радев настоя информацията да стане публична още в края на май. За разсекретяването й се обявиха и лидерите на двете основни политически сили в страната - Корнелия Нинова и Бойко Борисов. Бившият президент Плевнелиев беше против.

От публикуваната стенограма са заличени имената на банките и финансовите институции, с цел да не се нагнетява допълнително напрежение. 

Разговорът на "Дондуков" 2 на 29 юни започва с доклад на тогавашния управител на БНБ Иван Искров. Той обяснява каква е била ситуацията около КТБ и другите банки, от които също е имало масирано теглене на пари.

За един ден от банковата система са изтеглени около 890 млн. лева. Засяга се темата за слуховете и медийната атака спрямо банката. 

Още в началото на разговора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява, че според него това правителство е допуснало случващото се с КТБ и няма капацитета да успокои ситуацията и да разреши проблема. 

На няколко пъти по време на заседанието той отбелязва, че има разбирателство за провеждането на избори и, че тогавашният кабинет на "Орешарски" няма никакво доверие сред обществото.

Борисов настоява първо да се разреши политическата криза. 

От стенограмата се вижда и директният сблъсък между Бойко Борисов и Михаил Миков. Борисов иска да бъде сменен финансовият министър от кабинета "Орешарски" и посочва, че подуправителят на БНБ Калин Христов може да го смени с първа задача да поиска помощ от Европейската комисия.

Пламен Орешарски заплашва, че ако вината се хвърли върху правителството, той ще започне да пита къде е бил банковият надзор през последните години и по времето на управлението на Борисов.

По-рано на заседанието ДПС настоява за паралелно разрешаване на двата аспекта на проблема - политическата и финансовата криза. Красимир Каракачанов предлага да бъде приет текст, според който всички хора да си получат всички пари, а не само гарантираните до 100 хил. лева. 

В крайна сметка решението на Консултативния съвет е банките да отговарят на следващия ден и никой от участниците не подкрепя идеята за банкова ваканция.