Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерти са скептични истината за КТБ да стои в стенограмата за банката

Петър Илиев и проф. Валери Димитров изказаха причините за съмненията си в студиото на "Денят ON AIR"

29.05.2017 | 19:57 Редактор: Жанета Нейкова
Експерти са скептични истината за КТБ да стои в стенограмата за банката

Според информация в медийното пространство утре (30 май) на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) ще бъде обявено кога ще се оповести съдържанието в стенограмата за банка КТБ.

От документа ще стане ясно каква е причината банката да не е била спасена от фалита, който претърпя. Финалното решение дали документът да бъде пуснат публично ще вземе президентът Румен Радев. 

"Казусът КТБ е обсъждан на едно друго заседание - от 14 юли, според писмо до президента, написано от Иван Искров" (управител на Българска народна банка, 2003-2015 бел.ред), каза в студиото на "Денят ON AIR" Петър Илиев, зам.-главен редактор на вестник "Банкер".

Той, както и другият гост в Bulgaria ON AIR, проф. Валери Димитров, са скептични, че от заседанието утре ще излезе някаква информация по повод казуса с банката, която обяви фалита си на 6 ноември 2014 година.

"Не мисля, че истината за КТБ стои в тези стенограми. По-скоро там има обсъждания на риска от системна банкова криза", твърди проф. Димитров, бивш председател на Сметната палата.