Руският посланик у нас се срещна с премиера Бойко Борисов

Двамата са обсъдили, че ще направят необходимото за запазване на добрите отношения между България и Русия

25.05.2017 | 13:43 Редактор: Жанета Нейкова
Руският посланик у нас се срещна с премиера Бойко Борисов

Руският посланик на среща при премиера. Анатолий Макаров отиде в Министерския съвет при Бойко Борисов. Това се случва ден, след изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи. 

Това, което стана ясно от краткия коментар на руския дипломат на излизане от Министерски съвет е, че двамата са обсъдили и казаното от руския президент. Макаров определи 24 май - Деня на славянската писменост и култура като общ празник и заяви, че в разговора си с премиера Бойко Борисов двамата са обсъдили, че ще направят всичко възможно за запазването на добрите отношения между двете страни.

Според правителствената пресслужба срещата между двамата е планирана отдавна и не се организира в спешен порядък заради изказването на руския държавен глава, че кирилицата е дошла от "македонската земя". Двамата са имали възможността да обсъдят и енергийните, както и двустранните интереси по проекти, които засягат и двете страни.

Малко по-рано казаното от президента Владимир Путин предизвика у нас вълна от коментари сред политици, историци, както и в социалните мрежи с изключително остра реакция. Думите на руския президент коментира и Росен Плевнелиев в "България сутрин":

След днешното правителствено заседание стана ясно още, че вицепремиерът Валери Симеонов ще работи по и оглави Националния съвет за сътрудничество по етническите и традиционните въпроси.