Изказване на Путин за славянската писменост предизвика бурни реакции у нас

"Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви руският президент

24.05.2017 | 21:23 Редактор: Мария Аладжова
Изказване на Путин за славянската писменост предизвика бурни реакции у нас

Изказване на руския президент Владимир Путин предизвика широк отзвук у нас. "Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя", заяви Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов, цитиран от официалния сайт на президента на Русия kremlin.ru.

По повод думите на руския държавен глава българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева направи коментар в профила си в социалната мрежа Facebook. Тя напомни, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал на президента Росен Плевнелиев в София: "Българите пренесоха книжната грамотност в Русия".

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник", написа Захариева. Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход.

Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?". Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика на телевизия "Европа" от бившия председател на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. Така Борисов отговори задочно на руския президент Владимир Путин, който заяви, че кирилицата е отишла до Русия през Македония.