Тенис в инвалидна количка

Това е историята на Зоя, която въпреки трудностите печели победа след победа на корта

01.05.2017 | 15:40 Редактор: Мария Аладжова
Тенис в инвалидна количка

26-годишната Зоя Чавдарова печели победа след победа на тенис корта, въпреки че е прикована към инвалидна количка. Младата тенисистка е сред най-добрите в първенствата за хората с увреждания. 

Спортен хъс, мотивация и часове усилени тренировки ѝ помагат да триумфира. Тренира професионално тенис на корт от 7 години.

"Аз съм се родила така и на мен не ми е трудно, трудното е да свикнеш, да боравиш с количката и да разбереш тактиката на играта, как да я управляваш, правилният човек да ти обясни и ти вече да продължиш да играеш", разказва спортистката. 

Зоя е сирак. Не обвинява биологичните си родители, че са я изоставили, но е признателна на хората, които са я отгледали. Научили ли са я на дисциплина и най-вече на любов към спорта. 

"Аз с това искам да се занимавам. Не искам да съм счетоводителка или да седна на компютър, искам да не се откъсвам от това, с което се занимавам, за да постигна това, което искам – да отида на олимпиада", споделя още младата жена. 

За да отиде на параолимпиада обаче са нужни още тренировки с добри треньори. А такива се намират трудно. По пътя си Зоя често се сблъсква и с предразсъдъци. 

Клубът, в който тренира Зоя, набира нови членове. 

"Тенисът за хора в инвалидни колички е един от най-трудният спорт за инвалиди, тъй като тук освен физика, която трябва да има, е една ментална игра, работа с главата, количката ти е кракът, ти не можеш да ходиш, буташ количката, в същото време държиш ракетата, трябва да удариш. Невероятно много енергия трябва да използваш, в същото време трябва да я мислиш много самата топка", обяснява старшият треньор на хора с инвалидни колички Борис Томов.

Как се става шампион на корта независимо от трудностите - разказват Милена Енчева и операторът Атанас Захариев: