Четири швейцарски трамваи тръгват из столицата ни

Те са първите от общо 28-те идващи у нас от Базел по проект "Модернизирани трамваи за София"

24.04.2017 | 15:40 Редактор: Василена Василева
Четири швейцарски трамваи тръгват из столицата ни

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

Швейцарски трамваи започват да се движат в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Първите пътници на един от зелените трамваи ще бъдат зам.-министър председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел.

Това са първите трамваи, които тръгват в София, от общо 28-те, идващи от Базел по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

Всички с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" цели да популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.