Разбраха се! ГЕРБ и Патриотите подписаха съвместна управленска програма

Документът е дълъг 21 страници, а новото правителство се зарече да управлява до 2021 г.

13.04.2017 | 12:12 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Програмата на коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти е от 21 страници, като това било символично, защото бъдещото правителство щяло да управлява до 2021 година.

Документът вече е факт, като преговорите за него продължиха близо три седмици.

За министри ще се говори от понеделник нататък, към момента персонален състав не е обсъждан, първо искахме да подпишем документа, а след това ще търсим подходящите хора, обясни бъдещият премиер Бойко Борисов, който лично води преговорите с патриотите.

И той, както и съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов, призна, че разговорите са били доста трудни, а крайният успех е дошъл след взаимни компромиси.

Според Борисов обаче това е било изключително важно в името на стабилността на страната, защото по време на безвластие - без парламент и правителство, държавата се дестабилизира.

"Демокрацията е нещо свято, а най-доброто, което е измислила демокрацията това са изборите, на които народът да си каже думата. Ние върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван и така на изборите, които бяха честни и демократични, бяхме подредени в парламента. Бяхме заявили, че нашите партньори при евентуално такова развитие на изборите ще са патриотите и реформаторите и заради това ни беше лесно да определим с кого ще управляваме“, обясни Борисов.

Усилията и компромисите, които са направили и от ГЕРБ, и от Обединените Патриоти били заради общия принцип "България над всичко“.

"Ако ние не бяхме направили тези компромиси, БСП и патриотите не могат да направят правителство, и ако ние не се бяхме разбрали, сега трябваше пак да отидем на избори, а при този мигрантски поток, Турция ни е на границата, Македония е без правителство, в Сърбия и Унгария всеки ден протести и още месеци такова безвластие без парламент в парламентарна република, е дори рисково“, коментира бъдещият премиер.

Като един от тези рискове той посочи предложението на правосъдното министерство за въвеждане на уседналост за гласуване на избори, въпреки че беше оттеглено.

"Започнаха и опити да се сменя законодателството и то така, както за ГЕРБ е неприемливо да оставим българите в чужбина без право на глас“, скочи той.

"Още малко остава от страстната седмица, ще се мъчим и после ще славим Господа, защото без Господа нищо не може да се направи, да караме внимателно, защото българите свикнаха по хубави магистрали да карат“, призова още Борисов.

Валери Симеонов пък наблегна на факта, че бъдещото правителство ще изкара пълния си мандат от 4 години.

Общата стратегическа програма на бъдещето коалиционно управление на ГЕРБ и Обединените патриоти е записана в 21 страници, като една символика за това, че ние се обединяваме около общото си решение да организираме и проведем управлението на страната до 2021 година. "България 17 – 21“ може да се приеме условно програмата“, коментира той.

Симеонов призна, че след изборите в края на март не са останали много възможни комбинации за съставяне на кабинет.

"Съгласно решението на избирателите и независимо от различията, които сме имали, ние сме длъжни в името на интересите на България да постигнем обща програма и да реализираме общо управление, защото други варианти няма.

Няма възможно сътрудничество с ДПС, нито с БСП и "Воля“ те са нереални, защото не може да се постигне мнозинство от 121 депутати, така че ние положиме усилия в името на България“, подчерта Симеонов.