Министерски съвет се събира на извънредно заседание

Ще се обсъжда отмяната на постановлението, което касае приема на бежанци в общините

31.03.2017 | 19:00 Редактор: Жанета Нейкова
Министерски съвет се събира на извънредно заседание

Извънредно заседание на служебния кабинет се проведе днес следобед. Министрите се събраха, за да отменят постановление 208, което касае приема на бежанци от общините.

Постановлението, прието през 2016 година е за интеграцията на чужденците в България. Общините трябва да приемат бежанци и да се грижат за тях като им подсигуряват жилища, работа, детска градина и образование за децата им. Финансирането се осъществява от Европейските фондове.

До момента нито една община не е подала молба за осигуряването на такъв тип услуга към някои от мигрантите.

Постановлението придоби популярност след скандала със сирийското семейство, което бе изгонено от град Белене и това бе остро критикувано от социалистите. Още преди 5 месеца Корнелия Нинова се закани, че кметовете от БСП ще внесат жалба до Върховния административен съд да отмени постановлението.

Тогава социалистите заявиха, че не са съгласни да плащат осигуровки на безработните бежанци при положение, че те не правят същото за безработните хора в България. 

Две са хипотезите, които циркулират в Министерския съвет: Едната е, че това постановление ще бъде отменено, а втората-че то ще бъде допълнено. 

Днес стана ясно, че по квотния принцип на Европейския съюз България ще трябва да приеме 50 бежанци от Турция.

Идеята бе остро критикувана от държави като Полша и Чехия, а ЕС се закани да има финансови санкции за държавите, които се откажат от принципа. 

Очаквайте подробности.